Baka en paj utan pajskal!

Eller California crustless quiche som den här pajen också kallas. Jag älskar den som en lättare och mindre stabbig variant på paj, som annars är min absoluta favoriträtt. Paj är så enkelt att göra och variera och är utmärkt mat i lunchlådan tillsammans med lite sallad.  Grönsakerna i det här receptet kan du se som exempel – fyll den med de grönsaker du har hemma och över! Man behöver inte ha så många olika heller – det kan vara nog så effektfullt och smakrikt med bara en sorts grönsak! Lycka till!

Omelettpaj2

Grönsaker till fyllningen
2 gula lökar, hackade
1 vitlöksklyfta, hackad
1 gul paprika, hackad
½ röd paprika, hackad
3 dl shiitakesvamp, skivade
1 squash, skuren i tärningar

Stanning
6 ägg
1 dl matlagningsgrädde
150 g smakrik riven ost (t ex Västerbotten)
300 g Philadelphiaost
2 skivor vitt bröd, skuret i cm-stora tärningar
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form, ca 23 cm i diameter och med 5 cm höga kanter.*

2. Stek grönsakerna i lite olja i några minuter tills det är lite mjuka, men inte helt. Ställ åt sidan.

3. Vispa samman ägg och grädde i en skål. Tillsätt den rivna osten, Philadelphiaosten och det skurna brödet. Krydda och rör ned de stekta grönsakerna.

4. Häll blandningen i formen och grädda i 50 minuter – 1 timma. Låt svalna en smula innan du skär upp första biten. Servera med en fräsch grönsallad och lite keso.

*Om du använder en springform är det bra att klä den utvändigt med aluminiumfolie ifall vätskan rinner ut under gräddningen.