Av filodeg kan man lätt gör läckra pajer till lunch eller som förrätt!

Jag använder inte ofta filodeg men har länge varit  nyfiken. Så tillslut, idag, lyckades jag komma till skott här hemma och tinade paketet jag hade i frysen 🙂 Resultatet blev små, superläckra pajer med spenat, keso och fetaost – så himla goda med bara en enkel sallad! Det här blir perfekta lunchpajer för mig, men såklart passar de utmärkt som förrätt till en större middag också!

De är också lätta att anpassa efter säsong – till midsommar kan de kompletteras med en topping av små bitar av rökt lax och dill till exempel. Tack för tipset Lidija <3

Följ gärna Brödklaras på Facebook här för mer inspiration! Om du har frågor kring recepten går det oftast fortare att få svar om du skickar ett meddelande till Brödklaras på Facebook – då plingar det till i telefonen!

Filopajer_spenat_3

Det är bra att grädda pajerna på en plåt – det händer lätt att fyllningen rinner över och ost i ugnen är aldrig kul… Eller lägg ett folieark i botten såklart.

Filopajer_spenat_solo

6 små pajer (muffinsstorlek)

100 g tinad spanat, hackad
½ tsk timjan
3 blad filodeg
150 g keso, naturell
2 ägg
100 g mjölk (1 dl)
100 g fetaost, smulad
salt & peppar efter smak

ev 1 msk blandade frön

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Stek spenated hastigt tillsammans med timjan. Ställ åt sidan.

2. Olja in 6 st muffinsformar i metall. Eller en muffinsplåt såklart!

3. Filodegarna brukar vara rektangulära och ganska stora. Pensla olivolja på ett filodegsblad och vik dubbel till en kvadrat. Skär i 4 lika stora kvadrater.

4. Lägg en kvadrat i en muffinsform och tryck försiktigt ned bottnen. Lägg en till ovanpå och arrangera så att du får en fin kant. Det är inte så noga egentligen – det blir fint bara lite filodeg hänger över kanten på formen. Gör likadant med de resterande två kvadraterna. Du har nu två färdiga pajskal.

5. Upprepa med två stora filoark till så att du har 6 muffinsformar fyllda med filodeg.
Blanda spenat, keso, ägg, mjölk och nästan all fetaost (spara lite till topping). Salta och peppra efter smak. Fyll skalen och toppa med resterande fetaost och eventuellt lite frön.

6. Ställ på en plåt och grädda mitt i ugnen i 25 min.

Filopajer_spenat_1
Filodegen behöver inte läggas i formarna särskilt noga eller precist – det blir minst lika vackert om de läggs i lite ”rufsigt”. Perfectly imperfect!

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!