Spröda pariservåfflor med läcker vaniljkräm. Dessa spröda delikatesser kallas även för franska våfflor. Du behöver en kruskavel för att baka dem.

Recept: Pariservåfflor

INGREDIENSER

Ca 20 st

Vaniljkräm, ca 2 dl

  • 1 ¼ dl matlagningsgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 ¼ msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ¾ dl vispgrädde

Deg

  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl, 240 g
  • 1 dl vatten, kallt

Garnering

  • 1 dl strösocker

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl vaniljkräm

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa ihop matlagningsgrädde, äggulor, maizena och socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt den kallna. Smaksätt krämen med vaniljsocker.
  2. Vispa grädden fast och blanda ner den i den kalla krämen.
  3. Hacka ihop smör och mjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Kavla ut degen, på ett mjölat bakbord, till en rektangulär kaka. Vik degen i tre lager. Linda in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Kavla ut degen ca 1 cm tjock. Ta ut kakor med runt mått, ca 4 cm i diameter. Strö ut sockret på bänken. Kavla kakorna i sockret med en kruskavel på båda sidorna så att de blir ovala och tunna.
  6. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i 5–6 min. Låt dem kallna på galler.
  7. Fyllning: Vispa smör och florsocker riktigt krämigt. Tillsätt vaniljkrämen, lite i taget, och rör kraftigt.
  8. Lägg ihop kakorna två och två med fyllning emellan.
Pariservåfflor

Foto: Roger Olsson

Frasiga pariservåfflor med mönster från en kruskavel.

NUVARANDE Pariservåfflor
NÄSTA Fullkornslimpor med yoghurt