Underbart goda inkokta päron som får en uppfriskande beska av öl.

Underbart goda inkokta päron med stoutkolasås & karamelliserade popcorn. Det finns gluten i öl så du som är glutenintolerant måste välja glutenfri öl.

2–4 port

Karamelliserade popcorn
3 dl ljust muscovadosocker
2 msk ljus sirap
2 dl + 2 msk stout (öl)
4 msk smör
7 dl popcorn, färdig­poppade
1 msk flingsalt

Inkokta päron
8 dl ljus lager (öl)
4 dl strösocker
1 apelsin, skal & saft
6 hårda päron (t ex Anjou)

Stoutkolasås
1 ½ dl chokladstout (öl)
3 msk muscovadosirap
100 g mörk choklad (gärna med apelsinsmak)
1 dl vispgrädde
2 msk smör

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 125 grader. Häll muscovadosocker, sirap, 2 dl stout och smör i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret har löst upp sig. Låt såsen koka i ca 7 min.
2. Dra av kastrullen från värmen och rör ner 2 msk stout. Lägg popcornen i en skål och häll såsen över dem, försök att täcka så mycket som möjligt. Häll ut popcornen på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda popcornen mitt i ugnen i 20 min. Ta ut plåten och skaka om den rejält, och grädda i ca 20 min till.
4. Mortla saltet och strö det över de kladdiga popcornen. Låt dem svalna och förvara dem sedan i en lufttät burk tills du ska använda dem.
5. Inkokta päron: Koka upp en sockerlag på lager, strösocker och apelsin. Skala päronen, lägg dem i kastrullen och koka dem mjuka. Låt dem svalna i lagen.
6. Kolasås: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Vispa ihop dem och låt såsen koka tills den blir simmig och bubblar med stora bubblor.
7. Servering: Ringla såsen över päronen och strö tills sist över popcornen.