Servera gärna de eleganta päronflarnen med vaniljgrädde eller vaniljglass.

Servera gärna de eleganta päronflarnen med vaniljgrädde eller vaniljglass.

5 st

Mandelfyllning
100 g mandelmassa
50 g smör, rumsvarmt
1 msk strösocker
1 äggula
½ msk vetemjöl
5 plattor smördeg (1 pkt)
1 äggvita
4 ½ päron
2 msk smör

Garnering
½ dl pistaschnötter, skalade & hackade
florsocker

Vaniljgrädde
½ vaniljstång & 1 msk florsocker (eller 1 tsk vaniljsocker)
3 dl vispgrädde

 

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan fint och vispa i smör, socker, äggula och mjöl med en elvisp.

2. Dela smördegsplattorna på mitten. Stansa ut ett hål i hälften av plattorna som är ca 5 cm i diameter. Nagga resten av plattorna med en gaffel så att de förblir platta under gräddningen. Pensla dem med äggvita och lägg de utstansade plattorna ovanpå.

3. Fördela mandelfyllningen i hålen, det går lättast att spritsa ut den. Skala och kärna ur päronen. Dela dem på mitten och skär dem i tunna skivor. Lägg en päronhalva vardera på mandelfyllningen.

4. Klicka smöret på flarnen och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Garnera flarnen med grovt hackade pistaschnötter. Pudra över florsocker.

5. Vaniljgrädde: Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda dem med florsockret. Blanda ner vaniljflorsockret i grädden och vispa upp den. Servera den till flarnen.