Lyxig päronpaj med mycket crunch från valnötterna.

Recept: Päronpaj med kola & nötter

INGREDIENSER

10–12 port

Botten

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 4 päron, skalade & tunt skivade
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 2 dl valnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop vetemjöl och smör. Tillsätt vatten och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
  2. Fördela päronen i formen. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 min.
  3. Blanda grädde, sirap, strösocker och smör i en tjockbottnad kastrull. Smält ihop allt och låt det koka tills kolasåsen har tjocknat, i ca 20 min. Blanda i val­nötterna.
  4. Häll kolasåsen över päronen och låt pajen svalna i rumstem­peratur. Ställ den i kylskåp tills kolasåsen har stelnat. Servera gärna pajen med vaniljglass eller vispad grädde.
NUVARANDE Päronpaj med kola & nötter
NÄSTA Kardemumma- & vaniljkrans