Söt pavlova med grädde, lemon curd och mango. Gör bottnen dagen innan och garnera den precis innan servering.

Recept: pavlova

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

Marängbotten

  • 4 äggvitor, ca 1 ½ dl
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 msk maizena majsstärkelse

Garnering

  • 6 dl vispgrädde
  • 2 msk lemon curd, se recept nedan
  • 1 färsk mango, mogen
  • hallon, färska

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum – det ska gå att vända bunken upp och ner.
  2. Tillsätt strösocker och citronsaft under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen blir glansig och bildar mjuka toppar. Sikta i maizena och vänd försiktigt ner det i marängen.
  3. Bred ut marängen som en rund botten, ca 20 cm i diameter, på bakplåtspapper (gärna med non-stick beläggning). Klicka över resten och runda till för en fin form.
  4. Sänk värmen till 120 grader och grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 1 tim och 15 min. Låt marängen sedan svalna helt i ugnen med stängd lucka. Flytta försiktigt över marängbottnen till ett tårtfat.
  5. Precis innan det är dags att servera vispas grädden. Blanda ca 1 dl vispad grädde med 2 msk lemon curd och bred ut på marängen. Klicka sedan över resten av den vispade grädden och dekorera med mango och hallon eller annan frukt som du tycker om. Servera tårtan genast!

Lemon curd

Ca 3 dl

 

3 citroner

75 g smör

1 ½ dl strösocker

1 ½ msk maizena majsstärkelse

2 ägg

2 äggulor

 

Gör så här

  1. Blanda saften av två och skalet av tre citroner, smör och strösocker i en kastrull. Koka upp och sila av blandningen ner i en bunke.
  2. Vispa samman ägg och äggulor och rör ner i citronblandningen.
  3. Rör ut maizena i saften från den tredje citronen och vispa ner i krämen. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.
  4. Häll upp i en ren skål och ställ att svalna i kyl. Krämen går utmärkt att frysa för att ta upp när man behöver den.