Supersmaskiga pekan- och kolabullar gör succé på fikabordet.

Recept: Pekan- och kolabullar

Ingredienser

Ca 12 st

Deg

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk, kylskåpskall
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • ca 7 dl vetemjöl
  • 80 g smör, rumsvarmt

Topping

  • 60 g smör, smält & avsvalnat
  • 1 ¼ dl farinsocker
  • ¾ dl glykossirap
  • 1 ¾ dl pekannötter, grovhackade

Fyllning

  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 1 ¾ dl strösocker
  • 1 ½ tsk mald kanel
  • 1 ½ dl pekannötter, hackade

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda alla ingredienser förutom smöret i en köksassistents bunke. Börja knåda degen och klicka i smöret, lite i taget. Knåda tills du har en smidig och glansig deg, ca 8 min. Låt den jäsa under bakduk i 1 ½–2 tim.
  2. Topping: Rör ihop alla ingredienser i en skål. Fördela kolan i en smord ugnsform, ca 32 x 22 cm.
  3. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser utom
    nötterna. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och strö över pekannötter.
  4. Rulla ihop degen från långsidan. Dela rullen i 12 bitar, ca 3 cm breda. Lägg bullarna med lite mellanrum på kolan i formen. Låt dem jäsa i ca 1 tim. Sätt ugnen på 190 grader.
  5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 25–30 min.Låt dem svalna i formen i 5 min, stjälp sedan ut dem på ett fat eller ett bakplåts-papper så att kolatoppingen hamnar överst.
NUVARANDE Pekan- och kolabullar
NÄSTA Kanelbullar i långpanna med färskostsfrosting