Klassiska pepparkakor med smak av kanel, ingefära och nejlika.

Klassiska pepparkakor med smak av ingefära, kanel och nejlika.

Recept: Pepparkakor

INGREDIENSER

150–200 st 

  • 1 ½ dl mörk sirap
  • 3 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk mald kanel
  • ½ msk malda nejlikor
  • ½ msk mald kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 10–11 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Häll sirap, strösocker och smör i en kastrull. Värm tills allt är smält.
  2. Tillsätt grädde och kryddor och rör om.
  3. Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner det i smeten.
  4. Tillsätt resten av mjölet. Arbeta samman degen, som blir ganska lös. Låt den vila i kylskåp (helst ett dygn). Ta fram degen 1 tim före utbakning.
  5. Kavla ut den till en 4 mm tjock platta med lite extra mjöl.
  6. Stansa, skär eller forma figurer. Lägg kakorna på plåt. Grädda i 200 grader i ca 5 min. Låt dem svalna. Dekorera ev pepparkakorna med kristyr.