Pepparkakscheesecake med ädelost – en klassisk smakkombination i ny tappning. En smakrik cheesecake som passar fint till glögg.

Recept: Pepparkakscheesecake med ädelost

INGREDIENSER

ca 10 port

Botten

  • 100 g smör, smält
  • 200 g pepparkakor

Fyllning

  • 3 gelatinblad
  • 300 g ädelost
  • 3 dl crème fraiche

Garnering

  • färska fikon, i klyftor
  • valnötter, grovhackade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Mixa smör och pepparkakor i en matberedare. Tryck ut blandningen i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min. Låt den svalna.
  3. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Vispa ädelost och crème fraiche till en luftig smet.
  4. Krama vattnet ur gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinet i lite av smeten och blanda ner det i resten av smeten.
  5. Bred ut smeten i ett jämnt lager på pepparkaksbottnen. Ställ kakan i kylskåp i minst 2 tim för att stelna. Toppa kakan med fikon och valnötter.
Pepparkakscheesecake med ädelost, fikon och valnötter

Foto: Åsa Swanberg

En smakrik cheesecake som passar fint till glögg.

NUVARANDE Pepparkakscheesecake med ädelost
NÄSTA Snittar med skinka & saffranspäron