Klassiska pizzabullar i röd plåtask

Bullar med pizzasmak.

Klassiska pizzabullar

av katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Härligt matiga bullar med italienska smaker. Vill du ha en mildare smak på dem kan du välja skinka i stället för salami och hoppa över tapenaden.

Recept: Klassiska pizzabullar

INGREDIENSER

Ca 18 st

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, kallt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 2 dl durumvete
  • 6–7 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1 ½ dl tomatsås
  • ca 12 skivor salami
  • 1 dl olivtapenade
  • 2 dl parmesan, riven

Pensling & garnering

  • 1 ägg
  • 2 msk pinjenötter

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt olja, honung och salt.
  2. Tillsätt durumvete och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop det till en smidig och fast deg i en bakmaskin, 5–10 min. Låt den jäsa under bakduk i ca 2 tim.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut den till en rektangel, ca 40 x 25 cm.
  4. Fyllning: Bred tomatsås på degen. Fördela salami, tapenade och parmesan ovanpå.
  5. Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i ca 18 bitar och lägg dem i bullformar på plåtar. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pinjenötter. Grädda dem mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på galler.