Grundrecept på pizzadeg och tomatsås – så här lyckas du med pizzabotten! Att baka sin egen pizza är enkelt och resultatet blir så gott. Ät denna rätt till middag, som förrätt och till dessert. Äntligen pizzatajm!

Pizzadeg – grundrecept

4 stora tunna pizzor

  • 15 g jäst (ca 1/3 pkt)
  • 2 ½ dl vatten, fingervarmt
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 dl durumvetemjöl + lite
  • till utbaket
  • 5-6 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet.
  2. Tillsätt olivolja, strösocker och salt.
  3. Tillsätt durumvetemjöl och vetemjöl, lite i taget, och arbeta ihop det till en smidig och fast deg i 5-10 min. Om degen är för lös, tillsätt lite mer vetemjöl. Om degen blir för hård, tillsätt lite vatten.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 40-60 min. För utbakning, se respektive recept.
pizzadeg - lyckas med pizzabotten

Foto: THOMAS CARLGREN

En extra mättande pizza med potatis och lax, toppad med god snabbinlagd rödlök.

Så lyckas du med pizzabotten

Arbeta degen. Degen ska arbetas ordentligt tills den är fast och smidig.

Val av mjöl. Durumvete gör att degen blir smidig och inte så seg som med bara vetemjöl.

Het ugn. Se till att ugnen är riktigt varm och använd gärna en pizzasten eller förvärm ugnsplåten.

Kavla tunt. Vi har valt att kavla ut pizzorna för att få dem riktigt tunna, men du kan också arbeta ut pizzan med händerna.

Förslag på vad kan man göra med pizzadeg

Tomatsås – grundrecept

Ca 5 dl

  • 3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 tsk strösocker
  • 2 burkar krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • salt & peppar efter smak

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och finhacka vitlök och lök. Stek löken försiktigt i olja i en kastrull så att den blir mjuk.
  2. Tillsätt kryddor och strösocker. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré.
  3. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda i 40-60 min. Smaka av och sila av såsen. Låt den svalna.
tomatsås vegetarisk pizza

En vacker och vegetarisk pizza som funkar lika bra om du vill lägga på lite god skinka.

Rätt fyllning & topping är A & O

  • Snåla inte med ost.
  • Använd rikligt med ost.
  • God tomatsås. Se till att använda en riktigt god och fyllig tomatsås, köpt eller hemkokt.
  • Rätt topping. Det du toppar pizzan med får inte släppa för mycket vätska, låt det rinna av på hushållspapper, i sil eller lägg på det när pizzan är gräddad.
topping på pizzan är A & O

Små pizzor som smakar himmelskt och är toppade med päron, valnötter och gorgonzola.