Plättkakor går snabbt att göra när man får oväntat besök.

Ett riktigt gammaldags recept på lite mjuksega och goda plättkakor. Spännande småkakor som gräddas i en plättlagg i ugnen.

Recept: Plättkakor

INGREDIENSER

Ca 30 st

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl

Garnering

  • 10 st hasselnötter, hackade
  • 2 msk pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en plättlagg av gjutjärn.
  2. Smält smöret. Tillsätt strösocker och vispa det skummigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Sikta ner vetemjölet och blanda väl.
  3. Ta ut den heta plätt-laggen. Smöra den och lägg en klick smet i varje rundel. Sätt in laggen i ugnen igen tills smeten flytit ut. Ta ut laggen ur ugnen och strö hassel-nötter och pärlsocker över kakorna. Fortsätt grädda kakorna tills de är gyllene. Total gräddningstid ca 8 min.
  4. Lägg kakorna på en kavel  och tryck till dem lite lätt så att de böjs en aning.