Underbart god och lyxig plommonpaj med mandelkräm.

Underbart god och lyxig paj med mandelkräm. Vi använde en fyrkantig form med måtten 12 x 22 cm och ca 3/4 av pajdegen.

8–10 bitar

Pajdeg
100 g kallt smör
3 dl dinkelmjöl
2 msk strösocker
1 äggula

Fyllning
250 g mandelmassa, riven
50 g smält smör
1 ägg
10 normalstora plommon, urkärnade & halverade
3/4 dl mandelspån

Gör så här
1. Skär smöret i mindre kuber. Mixa smöret med mjöl och socker till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt äggulan och kör tills det går ihop till en deg. Om den inte vill gå ihop tillsätt lite vatten, ca 1 msk.

2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Låt den vila i kylskåp i minst 30 min.

3. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.

5. Blanda den rivna mandelmassan med smält smör och uppvispat ägg till en kräm.

6. Fördela plommonen i pajskalet och bred mandelkrämen över. Strö över mandelspån.

7. Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 min. Servera den ljummen med vaniljkräm eller glass.