Duka fram pumpaformade frallor på höstfesten.

Duka fram pumpaformade frallor på höstfesten.

Pumpafrallor

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson

Underbart söta frallor som ser ut som små pumpor.

Recept: Pumpafrallor

Ca 15 st

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk, fingervarm
  • 75 g morötter, fint rivna
  • 2 msk rapsolja
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk gurkmeja
  • 8–9 dl vetemjöl
  • 7–8 m steksnöre

Garnering

  • tomatkvistar

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Blanda ner morötter, rapsolja, sirap, salt, gurkmeja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en ganska fast deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.  Följ sedan punkt 2–7 här nedan:
  2. Dela degen i ca 15 bitar. Rulla dem till bollar med mjölade händer.Pumpafrallor
  3. Vira ett steksnöre som tål ugnsvärme runt varje boll så det bildas ca 8 ”tårtbitar”. Knyt ihop tråden på undersidan och klipp av ändarna.
     3. Vira ett steksnöre som tål ugnsvärme runt varje boll så det bildas ca 8 ”tårtbitar”. Knyt ihop tråden på undersidan och klipp av ändarna. Pumpafrallor steg 3
  4. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. När bröden jäst färdigt, pensla dem med vatten.
    Pensla pumpafrallor – steg 4
  5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.Pumpa frallor på plåt – ska gräddas mitt i ugnen i 10–14 min
  6. Klipp upp snörena och plocka bort dem försiktigt.Snöret som klipps bort på pumpafrallorna
  7. Klipp till pumpaskaft av tomatkvistar och stick ner ett i varje bröd.En tomatstjälke, som kvast till pumpafrallan Färdiga pumpafrallor