En underbar liten smördegsbakelse med rabarber och söt vaniljkräm som nästan smälter i munnen.

En underbar liten smördegsbakelse med rabarber och söt vaniljkräm som nästan smälter i munnen.

4 st

Vaniljkräm
1 vaniljstång
5 dl mjölk, 3 procent
1 ½ dl strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
2 msk vetemjöl
6 äggulor

Fyllning
rabarber, 4–6 st medeltjocka stjälkar
2 dl vatten
2 dl strösocker
2 tsk sichuanpeppar
1 pkt smördeg, färdigköpt 

Pensling
1 ägg
1 msk vatten

Garnering
florsocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Vaniljkräm: Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg frön och stång i en kastrull. Häll på mjölken och låt det koka upp. Ta kastrullen från plattan.

2. Rör samman socker, maizena och mjöl i en skål. Tillsätt äggulorna och rör till en klumpfri smet. Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken i äggblandningen samtidigt som du vispar.

3. Häll tillbaka blandningen, helst genom en finmaskig sil, i kastrullen. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning, det ska inte koka. När krämen har tjocknat, ta av den från värmen. Täck kastrullen med plastfolie och ställ den i kylskåp.

4. Fyllning: Sätt ugnen på 100 grader. Skär rabarbern i 4 cm långa stavar. Du behöver totalt
16 st stavar med ungefär samma tjocklek.

5. Koka upp vatten, socker och sichuanpeppar. Låt det sjuda i 1 min. Lägg rabarbern i en form där de precis får plats utan att pressas ner. Slå över sockerlagen. Grädda rabarbern mitt
i ugnen i ca 20 min så att den bakas mjuk. Låt den svalna i sockerlagen. Ta upp rabarber-
stavarna och placera dem på ett galler så att de kan rinna av.

6. Höj ugnsvärmen till 200 grader.

7. Skär ut 4 rutor av smördegen, ca 6 x 14 cm. Lägg ett snitt med hjälp av en linjal 1 cm in runt hela rutan på varje. Skär inte helt igenom utan bara någon mm djupt så att det blir en yttre ram som kommer att höja sig under gräddningen. Pricka degen innanför ramen med en gaffel.

8. Bred ett väl tilltaget lager vaniljkräm innanför ramen och lägg fyra rabarberbitar på varje. Vispa upp ägget med vatten och pensla ramen.

9. Grädda tarteletterna mitt i ugnen i ca 20 min eller tills dem fått en gyllene färg och smör-degen har rest sig ordentligt. Låt dem svalna på galler. Pudra florsocker över dem och servera genast. Tarteletterna bör ätas samma dag.

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!