Saftiga rågkakor med en liten ton av kummin.

Rågkakor med en liten ton av kummin.

Recept: Rågkakor

INGREDIENSER

4 st

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, kallt
  • 10 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk kummin, stött eller mald
  • ½ msk ättiksprit, 12 procent
  • 8 dl fint rågmjöl
  • 5–6 dl vetemjöl

Till pensling

  • kaffe, kallt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen.
  2. Blanda ner övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt till en smidig deg. Ta ev i mer vetemjöl om degen känns lös.
  3. Låt degen jäsa i rumstemperatur under bakduk i minst 2 tim.
  4. Knåda degen och kavla ut den till fyra platta runda kakor, ca 15 cm i diameter.
  5. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa i ytterligare 1 tim. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Pensla brödkakorna direkt efter gräddningen med kallt kaffe. Låt dem kallna på galler under en bakduk.