Råglimpor i långpanna är lättbakat och räcker till många.

Lättbakade råglimpor i långpanna som räcker till många. Så gott att man inte kan sluta äta!

Recept: Råglimpor i långpanna

INGREDIENSER

6 st

  • 75 g jäst
  • 10 dl mjölk, ljummen
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 ½ msk salt
  • 1 ägg
  • 1 dl rapsolja
  • 10 dl rågmjöl
  • 12–14 dl vetemjöl

Garnering

  • 1 ägg
  • sesamfrön
  • linfrön
  • solroskärnor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör om. Tillsätt sirap, salt, ägg, olja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Degen ska bli ganska fast, men smidig. Knåda degen kraftigt i ett par minuter.
  2. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 1 tim.
  3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 6 bitar och forma dem till släta, ovala bröd. Lägg dem 3 x 2 på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla lite olja på kanterna så att det går lätt att sära på limporna efter gräddningen.
  4. Låt bröden jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bröden med ägg och strö olika sorters frön över.
  6. Snitta eventuellt bröden på ytan med en vass kniv. Grädda bröden längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt bröden svalna på plåten.