Gyllenbruna rågsiktskakor med havregryn som smakar ljuvligt med en klick smör som får smälta ner i den varma kakan.

Recept: Rågsiktskakor med havregryn

INGREDIENSER

2 st

  • ½ pkt jäst (25 g)
  • 4 dl mjölk, ljummen
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 ½ dl havregryn
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 6–7 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lös upp jästen i mjölken i en bunke.
  2. Tillsätt salt, sirap och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.
  3. Tillsätt smör och rågsikten, lite i taget. Knåda degen kraftigt så att smöret fördelas jämnt i degen så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Kör gärna degen i en hushållsmaskin i några minuter.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Om du vill snabbjäsa degen kan du täcka bunken med plastfolie. Då går jäsningen lite snabbare eftersom fukt och värme bevaras bättre i bunken. När degen jäst till dubbel storlek är den klar.
  5. Dela degen i två delar. Rulla dem till bollar och tryck ut dem till rundlar, ca 20 cm i diameter på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas. Nagga ytan med en gaffel för att undvika luftbubblor plus att det ger ett snyggt mönster.
  6. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
  7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
Rågsiktskakor med havregryn

Gyllenbruna och saftiga rågsiktskakor med havregryn som smakar ljuvligt med en klick smör.

NUVARANDE Rågsiktskakor med havregryn
NÄSTA Fudge med tranbär & mandel