Ljuvligt fräsch, knaprig och saftig är denna goda äppelpaj.

Recept: Råriven äppelpaj

INGREDIENSER

6–8 bitar

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ¼ dl vatten, kallt

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 citron, skalet
  • 4–5 äpplen, grovrivna
  • 1 dl hasselnötter, hackade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Kör smör och mjöl i en matberedare till en smuldeg. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Linda in den i plastfolie och låt den vila svalt i 1 tim.
  2. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och lägg den över en stor pajform, 28–30 cm i diameter. Tryck fast degen runt kanterna och nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i frysen medan du blandar till fyllningen. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner citronskalet och de rivna äpplena samt nötterna.
  4. Slå fyllningen i pajskalet, grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Servera den med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.