Fantastiskt god raw-tårta med smak av vanilj, kokos och choklad.

En tårta som kräver lite planering, men den är värd det eftersom den är så god.

16–20 bitar 

Botten & bollar
3 dl sötmandel
3 dl riven kokos
1 ½ dl färska dadlar, ur­kärnade
½ dl kakao

Vaniljfyllning
5 dl naturella cashewnötter
1 dl agavesirap
1 tsk vaniljextrakt
1 dl nötmjölk, t ex mandelmjölk, eller vatten 
1 dl kokosolja, smält

Chokladfyllning
5 dl naturella cashewnötter
1 dl agavesirap
1 tsk vaniljextrakt
1 dl nötmjölk eller vatten
1 dl kakao
1 dl kokosolja, smält

Choklad
2 dl kakaosmör
1 ½ dl agavesirap
1 ¾ dl kakao

Garnering
bär, färska
kokosflakes
kakaonibs

GÖR SÅ HÄR

1. Låt cashewnötterna till fyllningarna (10 dl) ligga i blöt i dubbelt så mycket kallt vatten som nötter i kylen i minst 4 tim, gärna över natten.

2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter.

3. Botten & bollar: Kör mandel och kokos i en matberedare tills mandeln är i mindre bitar. Tillsätt dadlar och kör tills allt blandats. Det ska vara en degig konsistens med små mandelbitar i. Rulla 3–4 bollar i olika storlekar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Tillsätt kakaon i resterande smet och kör lite till i matberedaren. Rulla 3–4 bollar och lägg alla bollar i frysen. Tryck ut resten av degen jämnt och kompakt i springformen, ställ den i frysen.

4. Lägg de blötlagda cashewnötterna i ett durkslag och skölj dem noggrant med kallt vatten.

5. Vaniljfyllning: Kör alla ingredienser utom kokosoljan i en stark blender (har du en vanlig blender kan du behöva tillsätta lite mer nötmjölk eller vatten) till slät konsistens, ungefär som en smoothie. Tillsätt kokosoljan och kör igen. Häll fyllningen över tårtbottnen och ställ tillbaka den i frysen.

6. Chokladfyllning: Kör alla ingredienser utom kokosoljan i blendern och kör till samma konsistens som vaniljfyllningen. TIllsätt kokosoljan och kör igen. Om smeten blir för tjock så tillsätt lite mer vatten/nötmjölk. När vaniljlagret har stelnat något (i ca 45 min) häller du över choklad­smeten och ställer tillbaka tårtan i frysen där den får stå i minst 4 tim.

7. Choklad: När tårtan har stelnat börjar du med chokladen. Smält kakao­smöret på låg värme över vattenbad. När det är helt flytande tillsätter du resten av ingredienserna och vispar det helt slätt med en ballongvisp. Om du vill dekorera tårtan med praliner kan du hälla lite av den smälta chokladen i en pralinform. Låt den stelna i kylen i ca 20 min.

8. Ta ut tårtan ur formen, låt den vara kvar på bakplåtspapperet. Häll den smälta chokladen över tårtan.

9. Garnera tårtan med bollarna, bär, eventuella praliner, kokosflakes och kakaonibs. Flytta tårtan till ett valfritt fat och låt den stå i kylen i ett par timmar innan servering. Tårtan håller i upp till 4 dagar i kylen.