En god kaka med rom och tranbär som håller sig saftig i flera dagar.

En god och riktigt saftig romkaka med trevliga tranbär. En härlig kaka som håller sig saftig hela julen!

Recept: Romkaka

INGREDIENSER

8–10 bitar romkaka

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3–4 msk rom
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl sötmandel, skållad & hackad
  • 1 dl sultanrussin
  • 1 dl tranbär, torkade
  • 1 dl syltad ingefära

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • ca 1 msk pressad citronsaft

Garnering

  • tranbär, torkade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker krämigt.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje. Rör i rom i smeten.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandel, russin, tranbär och ingefära. Vänd ner blandningen i äggsmeten till en slät smet.
  4. Fyll en smord och bröad form, ca 1 ½ liter, med smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 80–90 min. Känn med en sticka att den är färdiggräddad. Låt kakan svalna i formen i ca 10 min och sedan på ett galler.
  5. Glasyr: Rör ihop florsocker och citronsaft. Glasera kakan och dekorera den med tranbär.