Ett gott bröd förgyller varje middag – till vardag som till fest. Här är ett recept på klassiska rosenbröd utbakade på nytt sätt.

Ett gott bröd förgyller varje middag – till vardag som till fest. Här är ett recept på klassiska rosenbröd utbakade på nytt sätt.

12 st

ROSENFLÄTOR
25 g jäst

75 g smör
2 dl mjölk
1 tsk strösocker
½ tsk salt
7 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm det till ljummet. Lös upp jästen med degspadet. Tillsätt strösocker och salt.

2. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, och knåda till en smidig och elastisk deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min, eller till dubbel storlek.

3. Knåda igenom degen och dela den i 12 lika stora bullar. Rulla degbitarna till längder. Dela dem  i tre delar på längden, men låt ena änden sitta ihop. Fläta ihop de tre längderna och avsluta med att nypa ihop ändarna.

4. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 15 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla bröden med ägg och strö sesamfrön över dem. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på galler.

Fler goda recept:
Klippta potatisfrallor
Kalljästa morotstrekanter
Brytbröd med parmesanost

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!