Festliga och otroligt enkla bakelser gör du av en rulltårta.

Recept: Rulltårtsbakelse

10–12 st

Rulltårta

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl strösocker till rullen

Smörkräm

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 äggula
  • 1 dl florsocker

Fyllning 

  • ca 1 1/2 dl jordgubbssylt

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • ca 200 g färska bär, t ex jordgubbar, vinbär & blåbär
  • 1 msk mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt, ca 30 x 40 cm.
  2. Vispa ägg och strösocker till ett pösigt och vitt skum.
  3. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner det i äggsmeten. Vänd runt till en jämn smet.
  4. Bred ut smeten på plåten och grädda den mitt i ugnen i 5–6 min.
  5. Strö ut strösocker på ett nytt bakplåtspapper och vänd upp kakan på sockret. Låt kakan svalna i ett par minuter. Lossa sedan det översta papperet men lägg tillbaka det på kakan tills den svalnat helt, annars är det lätt att kakan torkar och spricker.
  6. Smörkräm: Vispa upp smöret och tillsätt äggulan och florsockret. Vispa ihop till en slät kräm och bred den över kakan.
  7. Bred sylt ovanpå smörkrämen. Rulla ihop kakan från långsidan. Rulla in rulltårtan i bakplåtspapper och låt den vila med skarven nedåt i kylen i ca 30 min.
  8. Vispa grädden mjuk och krämig. Fyll en spritspåse med en slät tyll.
  9. Skär upp rulltårtan i ca 4 cm breda skivor. Lägg skivorna på ett fat och spritsa på grädden, garnera med bär och mandelspån.
NUVARANDE Rulltårtsbakelse
NÄSTA Grova sesamfrallor