Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg har gett namn åt Runebergstårtan som är toppad med sylt och glasyr.

Recept: Runebergstårta

INGREDIENSER

12–15 st

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 75 g sötmandel, hackad
  • 1 citron, rivet skal

Garnering

  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk citronsaft
  • ca 1 tsk vatten
  • ca 2 msk hallonsylt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt äggen och vispa en stund till.
  2. Blanda ströbröd, vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Rör ner mjölk, mandel och citronskal i smeten.
  3. Häll smeten i höga cylinder­formade muffinsformar (gärna av plåt), fyll dem till ¾.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 16–20 min beroende på formarnas storlek. Låt dem kallna i formarna.
  5. Garnering: Blanda florsocker med citronsaft och vatten till en glasyr. Bred ut en klick glasyr på toppen och låt den stelna. Lägg en liten klick sylt på glasyren. Servera gärna kakorna med vispad grädde.