Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa räcker till många.

Guldgul saffransbutterkaka med apelsinsmak som blir extra saftig med fyllningen av mandelmassa. Tips! Om du vet med dig att bakformen inte är riktigt tät – lägg i ett bakplåtspapper som går upp några cm på kanterna och lägg därefter i bullarna.

Recept: Saffransbutterkaka med apelsinsmak

INGREDIENSER

1 st

Saffransbutterkaka

  • ½ g saffran + 1 tsk strösocker
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 krm salt
  • ¾ dl strösocker
  • 6–7 dl vetemjöl
  • 75 g smör, rumsvarmt

Fyllning

  • 75 smör, rumsvarmt
  • 100 g mandelmassa, riven
  • 1 apelsin, rivet skal

Garnering

  • 1 ägg
  • mandelspån
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Mortla saffranet med sockret i en skål.
  2. Värm mjölken till 37 grader och smula ned jäst och saffran. Tillsätt salt, socker och mjöl, lite i taget. Arbeta till sist in smöret i degen och knåda den i ca 5 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25 x 50 cm.
  4. Fyllning: Bred ut smöret på degen och strö över mandelmassa och apelsinskal. Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 10 lika stora bitar.
  5. Ställ degbitarna med snittytan uppåt i en smord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
  7. Låt kakan kallna och pudra över florsocker.