Bjud på adventsfika och duka upp med en underbar cheesecake med smak av pepparkakor och saffran.

Len saffransfyllning på en spröd pepparkaksbotten.

Recept: Saffranscheesecake med saffransgelé

INGREDIENSER

Ca 10 bitar

Botten

  • 150 g pepparkakor
  • 75 g smör, osaltat

Fyllning

  • 4 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 pkt saffran, ½ g

Saffransgelé

  • 2 gelatinblad
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • ¼ g saffran (½ pkt)

Garnering

  • pepparkakor
  • minimaränger
  • saffranssocker (½ pkt saffran mortlat med strösocker)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en kvadratisk form med löstagbar kant, ca 19 x 19 cm. Spänn åt kanten och klipp bort papperet runt om. Det går även bra med en rund form, ca 24 i diameter. Smörj kanterna.
  2. Krossa pepparkakorna till små smulor med en mixer eller i en matberedare.
  3. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut blandningen i formen och låt den vila i frysen i 1 tim.
  4. Fyllning: Separera äggen i gulor och vitor i varsin skål. Vispa ihop gulorna med sockret tills det blir pösigt. Tillsätt färskosten och rör till en jämn smet.
  5. Vispa grädden tillsammans med saffran och vänd ner det i ägg­smeten. Vispa äggvitan till skum och vänd försiktigt ner den.
  6. Häll smeten ovanpå bottnen och låt den stå i frysen i ett par timmar eller tills den har stelnat.
  7. Saffransgelé: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Koka ihop socker, vatten och saffran i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet och lägg det i den varma sockerlagen. Rör om. Låt gelén svalna lite och häll den sedan på tårtan. Låt tårtan stå
    i frysen en stund till.
  8. Ta fram cheesecaken en stund innan servering. Garnera den ev med minimaränger i olika färger, pepparkakor och saffranssocker.

Cheesecake2_04