Utsökt saffranskaka som är perfekt till advents- eller luciafikat.

Perfekt saffranskaka som är enkel att göra till advents- eller luciafikat. Toppingen blir lite pepparkaksaktig. Kakan är även god att servera tillsammans med lingongrädde.

Saffranskaka

Ca 10 bitar

100 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl strösocker
2 ägg
4 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ g saffran, 1 pkt
3 dl filmjölk

Topping
200 g smör, rumsvarmt
1 dl råsocker
3 dl vetemjöl
2 msk kanel

Ev dekoration
2 dl florsocker
1–1 ½ msk vatten
lingon

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker krämigt.

2. Tillsätt äggen, ett i taget.

3. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i smeten.

4. Tillsätt saffranet tillsammans med filmjölken i smeten.

5. Häll smeten i smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

6. Topping: Blanda smör och socker. Blanda i vetemjöl och kanel. Toppa kakan med blandningen.

7. Grädda kakan i ytterligare 15 min. Låt svalna.

8. Dekorera eventuellt kakan med glasyr och lingon.