Dessa saffransmazariner går fint att förbereda några dagar innan och frysa in ogräddade. Ta sedan fram dem och låt dem tina i rumstemperatur. Grädda dem den dagen du ska fika.

Recept: Saffransmazariner

INGREDIENSER

13–14 st

Mördeg

  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 20 g äggula (1 st)

Fyllning

  • 50 g smör
  • 0,5 g saffran (1 påse)
  • 370 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 110 g ägg (2 st), rumsvarma
  • 60 g äggulor (3 st), rumsvarma
  • 8 g vaniljsocker (1 msk)
  • 18 g vetemjöl (2 msk)

Garnering

  • 100 g mandelspån

Gör så här:

  1. Mördeg: Knåda samman alla ingredienser i en bunke för hand eller i en matberedare till en deg. Plasta in den och låt den vila i kylen i 20 min.
  2. Knåda degen lite lätt och kavla ut den på ett mjölat bord, 3–4 mm tjock. Ta ut 13–14 bottnar med en rund utstickare.
  3. Fodra runda mazarinformar, 7–8 cm i diameter. Se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg.
  4. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader eller 180 grader (varmluft). Smält 50 g smör, blanda i saffran och ställ åt sidan.
  5. Riv mandelmassan. Rör ihop den med det rumsvarma smöret, lite i taget, till en slät massa i en bunke eller matberedare.
  6. Tillsätt det smälta smöret med saffran.
  7. Blanda i äggen, ett i taget, och blanda väl. Använder du en mat-beredare så kör du på lägsta hastighet när du blandar i äggen.
  8. Blanda i vaniljsocker samt mjöl och blanda till en slät och fin massa.
  9. Fyll formarna med lite mer än 3/4 delar med fyllningen. Strö över mandelspån.
  10. Grädda mazarinerna mitt i ugnen i 16–18 min eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt dem svalna helt innan du vänder ut dem ur formarna. Pudra på florsocker innan servering.
Saffransmazariner

Saffran är en riktigt god och läcker smaksättare i mazariner. Pudra florsocker över mazarinerna före servering.

NUVARANDE Saffransmazariner
NÄSTA Marmorerad jordnöts- & chokladfudge