Apelsin och saffran är smaker som förenar sig gudomligt väl. Fyllda med apelsinsmör blir dessa saffranspinnar utsökta till varm glögg.

Apelsin och saffran är smaker som förenar sig gudomligt väl. Fyllda med apelsinsmör blir dessa saffranspinnar utsökta till varm glögg.

ca 30 st

100 g normalsaltat smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
250 g Kesella kvarg lätt
1 g saffran (2 påsar)
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning
75 g rumsvarmt smör

½ dl strösocker
rivet skal av 1 apelsin
1 msk koncentrerad apelsinjuice

GÖR SÅ HÄR

1.  Smält smöret. Tillsätt mjölken och se till att blandningen blir fingervarm, 37 grader.

2.  Smula jästen i en stor bunke. Häll degspadet över jästen och rör om så att det löser sig.

3.  Tillsätt Kesella kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet (ca 15 dl). Arbeta ihop degen så att den blir blank och smidig. Låt degen jäsa i 30 min.

4.  Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram några bakplåtar och lägg på bakplåtspapper.

5.  Fyllning: Blanda smör, socker, apelsinskal och juice.

6.  Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord eller köksbänk. Platta ut den med händerna till en ruta på ca 35 x 40 cm. Bred apelsinsmöret över degen.

7.  Vik degen dubbel på mitten. Skär den i 30 smala remsor. Vrid remsorna några varv och lägg dem med mellanrum på bakplåtarna. Låt jäsa i 20–30 min.

8.  Grädda pinnarna i övre delen av ugnen i ca 8–10 min. Låt dem svalna på galler.

Missa inte fler julfavoriter:
Saffransmandlar
Apelsin- och kardemummakaka
Saffranssnurror med tranbär