Ljuvligt goda och glutenfria saffransrutor med lingonfrosing.

Ljuvligt goda glutenfria saffransrutor med lingonfrosing. Den här kakan är oerhört saftig & god. Den sötsura lingonglasyren är en fantastisk kombination till saffranskryddan.

Recept: Saffransrutor med lingonfrosting

INGREDIENSER

Ca 30 st

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 ½ dl strösocker
  • 130 g mandelmassa, grovriven
  • 2 ägg
  • 1 kuvert saffran (1/2 g)
  • 1 msk vatten, kokhett
  • 2 dl gräddfil
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ½ dl mandelmjöl
  • 3 dl glutenfri mjölmix, t ex
  • Semper fin mix

Lingonfrosting

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl florsocker
  • 2 dl lingon, frysta

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och strösocker poröst. Tillsätt mandelmassan och rör ner äggen, ett i taget.
  2. Lägg saffranet i en liten kopp och häll över det kokheta vattnet. Låt det dra i ca 10 min. Tillsätt saffran och gräddfil till smeten.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en form, ca 25 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda bottnen i 20–25 min. Låt den svalna.
  5. Frosting: Blanda ihop smör, färskost och vaniljsocker i en bunke.
    Saffransrutor - grädde och lingon
  6. Tillsätt florsockret, lite i taget, och vispa det krämigt. Blanda ner 1 dl av lingonen och rör lite till.
  7. Bred glasyren över kakan.
    Saffransrutor - lingonfrosting
  8. Strö över resterande lingon.
    Saffransrutor - färska lingon
  9. Skär kakan i lagom stora rutor.