Ljuvligt goda saffranssnurror med torkade tranbär i fyllningen.

Saffransdoftande bullsnurror med vaniljsocker och sötsyrliga tranbär.

48 st

Deg
2 pkt saffran + 1 sockerbit
2 tsk hela kardemummakärnor
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella, 10 procent
1 ½ dl strösocker
1 tsk salt
17–18 dl vetemjöl

Vanilj- & tranbärsfyllning
200 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
ca 1 dl torkade tranbär

Pensling
1 ägg

Garnering
smör, smält
strösocker 

Gör så här
1. Deg: Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel. Tillsätt kardemummakärnorna och stöt dem också.
2. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader.
3. Tillsätt lite av degvätskan i jästen och rör tills den har löst sig. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop allt till en kladdfri deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
4. Fyllning: Blanda smör, strö- och vaniljsocker i en bunke.
5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Det är lättare att få snygga snurror om degen är hyfsat fast. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en kaka, ca 25 x 60 cm.
6. Bred på hälften av fyllningen över ena degplattan. Strö på hälften av tranbären på den nedre halvan av den. Vik den övre halvan över den nedre och tryck till med handen så att tranbären fastnar.
7. Skär remsor, 2–3 cm breda. Skär ett snitt i varje remsa, den ska fortfarande sitta fast högst upp så att det ser ut som ett par byxor. Sno ”benen” runt varandra och forma till en snurra. Stoppa in ändarna under bullen. Lägg saffranssnurrorna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Låt snurrorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8 min. Låt snurrorna svalna under bakduk på ett galler.
10. Pensla dem med smält smör och doppa dem i socker. Om du ska frysa in bullarna väntar du med garneringen.