Smaksätt dina bakverk med julens gyllene krydda. Denna saffranssockerkaka har ett härligt tuggmotstånd av hackad choklad.

Smaksätt dina bakverk med julens gyllene krydda. Denna saffranssockerkaka har ett härligt tuggmotstånd av hackad choklad.

Recept: Saffranssockerkaka med glasyr & krossad choklad

INGREDIENSER

10–12 bitar 

Saffranssockerkaka

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1/2 g saffran
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g ljus eller mörk choklad, grovhackad

Glasyr

  • 75 g smör
  • 3 msk kakao
  • ca 1 1/2 dl florsocker

Garnering

  • kokos

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en kakform, ca 1 1/2 liter.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
  3. Smält smöret och blanda det med mjölk och saffran. Häll ner blandningen i skålen med ägg och socker.
  4. Tillsätt bakpulver och mjöl i smeten.  Rör sist ner chokladhacket. Häll smeten
    i kakformen.
  5. Grädda kakan längst ned i ugnen i ca 40 min. Ta ut kakan och låt den svalna innan den
    tas ur formen.
  6. Glasyr: Smält smöret. Tillsätt kakao och florsocker, lite i taget. Rör ihop allt till en bredbar glasyr. Bred den över kakan och strö över kokos innan glasyren stelnar.