Recept: Saftig morotskaka
INGREDIENSER
12–14 bitar
- 1 dl mjölk
- 1 tsk vinäger
- ½ dl olja, neutral
- 2 dl strösocker
- 1 dl äppelmos
- ½ tsk muskot, riven
- 1 dl kikärtsmjöl
- 2 dl fullkornsrismjöl
- ½ dl maizena majsstärkelse
- 2 krm xantangummi
- 1 krm salt
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk mald kanel
- 3 dl morot, finriven
Glasyr
- 1 dl kokosolja
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2–3 dl florsocker
- ½ dl sojayoghurt, rumsvarm
- 1 citron, saften & skalet
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 22–24 cm i diameter, med glutenfritt ströbröd eller t ex polenta.
- Blanda mjölk med vinäger och låt det stå en stund.
- Vispa ihop olja, socker och äppelmos.
- Blanda muskot med de olika mjölsorterna, maizena, xantangummi, salt, bikarbonat, bakpulver och kanel.
- Rör ner äppelmos- och mjölkblandningen i de torra ingredienserna och vispa tills smeten är slät.
- Rör ner morötter. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 55–65 min. Känn med en sticka om den är klar. Låt den svalna.
- Glasyr: Vispa ihop oljan med smöret. Tillsätt florsocker och yoghurt och vispa tills glasyren blir ljus och luftig. Smaka av med citronsaft och skal. Bred ut glasyren över kakan.