God och saftig sirapslimpa med pumpafrön.

Lättbakad och saftig sirapslimpa med pumpafrön.

2 st

50 g smör
6 dl filmjölk
50 g jäst
1 ½ dl ljus sirap
1 msk salt
1 dl havregryn
5 dl vetemjöl
8–9 dl rågsikt

Garnering
pumpafrön

Gör så här

1. Smält smöret och blanda i filmjölken. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vätskan.

2. Tillsätt sirap, salt, havregryn, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.

3. Dela degen i 2 delar och forma dem till limpor. Lägg dem i var sin brödform, 1 ½ liter, klädda med bakplåtspapper eller smorda med smör. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Pensla bröden med vatten och strö över pumpafrön. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 35–40 min.