Läckert buffébröd med Västerbottensost och pinjenötter.

Läckert buffébröd med Västerbottensost och pinjenötter.

10–15 bitar

25 g jäst
4 dl mjölk, ljummen
½ dl rapsolja
1 ½ tsk salt
1 dl rågsikt
75 g Västerbottensost, riven
7–8 dl vetemjöl

Pensling & garnering
vatten
pinjenötter
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, rågsikt, ost och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.

2. Låt degen jäsa under  bakduk i ca 45 min.

3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela degen i tre delar. Gör en rund boll av en bit. Platta till den lite och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Rulla ut två längder av de andra bitarna och snurra dem runt varandra. Lägg snurran runt den runda delen.

4. Pensla brödet med vatten och strö över pinjenötter och flingsalt. Låt det  jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 25–30 min eller tills ytan fått en gyllenbrun färg. Låt brödet svalna på ett galler.