Ett annorlunda bröd som kan liknas vid en pizza på höjden.
Ca 12 bitar
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl
Fyllning
ca 14 skivor salami
125 g ost, riven
ca 8 cocktailtomater, skivade
1 kruka färsk timjan
Garnering
ca 25 g ost, riven
färsk timjan
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i tre delar. Kavla ut dem till rundlar, ca 24 cm i diameter. Lägg en rundel i botten på en springform, ca 24 cm, klädd med bakplåts-papper. Lägg på hälften av salamiskivorna och hälften av osten. Strö över lite timjanblad.
3. Lägg en degplatta ovanpå fyllningen. Lägg på resten av salami-skivorna, resten av osten och skivade cocktail-tomater.
4. Lägg på den sista degplattan. Strö över riven ost och timjanblad. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Lyft upp brödet ur formen och låt det svalna under bakduk på ett galler.