Förföriskt goda små chokladtryffelbiskvier.

Recept: Sarah Bernhardt-bakelser

INGREDIENSER

Ca 24 st

Bottnar

 • 150 g mandelmassa
 • ½ äggvita

Fyllning

 • 150 g mörk choklad
 • 2 msk smör
 • 4 msk vispgrädde
 • ev en skvätt konjak, whisky eller rom

Garnering

 • 150 g mörk choklad
 • ½ msk olja

GÖR SÅ HÄR:

 1. Bottnar: Riv mandelmassan och blanda den med äggvitan. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Rulla små bollar av smeten och platta ut dem till små rundlar, 2–3 cm i diameter, på plåten. Sätt ugnen på 150 grader.
 2. Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 12 min. Lossa dem från plåten medan de är varma. Låt dem kallna med bottensidan upp.
 3. Fyllning: Smält chokladen över vattenbad. Koka upp smör och grädde i en kastrull. Häll detta under kraftig vispning i chokladen. Tillsätt eventuellt konjak, whisky eller rom. Men det går lika bra att utesluta det. Låt tryffelsmeten stå och svalna så att den blir fast.
 4. Bred fyllningen toppigt på bottnarnas undersida. Ställ dem kallt i kylskåp i minst 1 tim.
 5. Garnering: Smält chokladen och oljan över vattenbad. Doppa hastigt de kalla kakorna i chokladen så att tryffeln täcks. Förvara biskvierna kallt.

 

Om Sarah Bernhardt

Född: 1844 i Paris, Frankrike.

Död: 1923 i Paris, Frankrike.

Sarah Bernhardtbakelsen

Det ska ha varit i ett bageri i Amsterdam som Sarah Bernhardt smakade en chokladfylld biskvi och förtjust informerade ägaren om att det var den godaste bakelse hon någonsin ätit, varpå han genast uppkallade den efter henne.

Som 1800-talets första internationella superstjärna skapade den franska skådespelerskan uppståndelse och hysteri vart hon än reste. Sarah Bernhardt var lika omtalad för sitt privatliv som för sina prestationer på scen och hon var en kvinna som förstod sig på att utnyttja och spä på sin excentriska och mystiska image.

Så väldigt passande att den bakelse som bär hennes namn användes som kodord av den franska motståndsrörelsen under andra världskriget.

Vad är skillnaden mellan Sarah Bernhardt och en chokladbiskvi?

Det är två ganska lika bakverk, men innehållet i dem skiljer sig åt. En Sarah Bernhardt är fylld med en chokladtryffel, det vill säga vispgrädde och choklad som får smälta ihop. En klassisk chokladbiskvi innehåller en smörkräm som är smaksatt med kakao.

Det går att se skillnad på dem båda eftersom en Sarah Bernhardt oftast är lite mindre än biskvin.