Semlor i långpanna med citron & mandel är enkelt och gott.

Recept: Semlor i långpanna med citron & mandel

INGREDIENSER

12–16 bitar

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk, ljummen
  • 1 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 80 g smör, rumsvarmt
  • 8–9 dl vetemjöl

Fyllning

  • ca 400 g mandelmassa, riven
  • ¾ dl sötmandel, hackad
  • 1–2 dl mjölk
  • ½ citron, rivet skal

Pensling & garnering

  • ca 6 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt salt, socker, kardemumma, smöret skuret i bitar och mjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
  3. Forma degen till en rektangel och kavla ut den, ca 2 cm tjock, på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Pensla degen med ägg och grädda brödet i nedre delen av ugnen i 15–20 min.
  5. Låt brödet kallna under bakduk.
  6. Blanda mandelmassa, mandel, mjölk och citronskal till en lagom lös smet som inte är rinnig, men bredbar.
  7. Skär bort kanterna på kakan och dela den i mitten med en vass kniv så att du får ett lock och en botten.
  8. Bred  fyllningen på botten och täck den med vispad grädde. Lägg på locket försiktigt. Pudra över florsocker och skär semlan i fyrkantiga bitar med en riktigt vass kniv.

 

Recept på klassisk semla hittar du här!