Fluffig och god semmelkrans med mandelmassa och hallongrädde. Kransen är gjord på karlsbaderdeg med mycket ägg och rumsvamt smör, som gör brödet lättare och luftigare än vanlig vetedeg.

Recept: Semmelkrans med hallongrädde

INGREDIENSER

2 kransar

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk, ljummen
  • 2 ägg
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 8–9 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt

Pensling

  • 1 ägg

Fyllning

  • 400 mandelmassa, se recept till vänster
  • ca 5 dl vispgrädde
  • 100–150 g hallon, färska
  • mjölk

Garnering

  • några hallon
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt ägg, strösocker, bakpulver, salt, kardemumma och mjöl, lite i taget. Klicka ner smöret och knåda degen kraftigt i några minuter.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  3. Dela degen i ca 14 bitar och rulla dem till släta bullar. Lägg bullarna som kransar på
    två plåtar med bakplåtspapper (sju bullar i varje krans). Lämna några centimer mellan varje bulle eftersom de jäser ihop.
  4. Låt kransarna jäsa under bakduk i ca 35 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem längst ner i ugnen i 15–20 min. Låt dem kallna under bakduk.
  6. Skär av ett lock på kransen med en vass kniv. Gröp ur en del av inkråmet i under-delen. Blanda det med mandelmassa och några tsk mjölk till en slät smet. Bred ut blandningen i bullarna.
  7. Vispa grädden och rör ner hallonen, skurna i småbitar. Spritsa eller klicka grädden på bullarna. Garnera grädden med några hela hallon. Lägg försiktigt på locket och pudra över florsocker.