Skållad brödblomma är ett vackert och saftigt brytbröd.

Skållad brödblomma är ett vackert och saftigt brytbröd som passar bra både till frukost och buffé.

2 st

Skållning
3 dl grahamsmjöl
1 msk malda brödkryddor
25 g smör
3 dl vatten, kokande

3 dl vatten, ljummet
50 g jäst
1 msk ljus sirap
1 msk salt
ca 10 dl vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

1. Skållning: Häll grahamsmjölet i en bunke och tillsätt brödkryddorna och smöret, skuret i tärningar. Häll över det kokande vattnet och rör om. Låt blandningen stå i minst 3 tim, men helst över natten.

2. Häll det ljumna vattnet över det skållade mjölet och lös upp jästen i blandningen.

3. Tillsätt sirap, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop degen kraftigt, gärna i en maskin. Annars får du knåda ordentligt för hand.

4. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.

5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och forma varje del till en slät brödkaka, 15–20 cm i diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär 8 skåror utifrån mitten av kakan så att brödet förvandlas till en blomma. Låt bröden jäsa under bakduk 
i 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Pensla degen med ljummet vatten och strö över lite vetemjöl. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 10 min. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda det i ytterligare 10–15 min.