Apelsin och choklad är en underbar kombination!

Apelsin och choklad är en klassisk kombination.

Apelsinkakor_choklad1

Att sätta en kakdeg i kylskåpet en stund gör följande
1. Degen flyter inte ut lika mycket eftersom fettet i den har hårdnat i kylen och tar då längre tid att smälta i ugnen
2. Degen torkar ut en aning och smaken koncentreras. Mjölet bryts också ned till bland annat socker. Och socker är ju, som salt, en smakbärare
3. Kakorna blir krispigare. Igen för att degen torkat ut en aning och sockret koncentrerats

ca 45 st

200 g smör, rumsvarmt
140 g strösocker (1,5 dl)
apelsin, rivet skal
1 äggula
2 tsk färskpressad apelsinjuice
320 g vetemjöl (5,33 dl)
en nypa salt

Topping
100 g choklad

GÖR SÅ HÄR
1. Rör smör, strösocker och det rivna apelsinskalet mjukt.

2. Rör ned äggula och apelsinjuice i smörsmeten.

3. Sikta ned vetemjöl och salt och blanda till en deg som håller ihop, men överarbeta inte. Forma degen till en platt puck, vira in i plastfilm och låt vila i kylskåp 1 tim.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

5. Ta ut halva degen ur kylskåpet. Kavla ut mellan två ark bakplåtspapper (eller plastfilm) till ca 3 mm tunt. Stansa ut rundlar, 5 cm i diameter. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter. Låt svalna en stund på plåten innan du för över dem till ett galler för att svalna helt. Gör samma sak med den andra halvan deg.

6. Smält chokladen över vattenbad och doppa kakorna till hälften. Låt droppa av på galler.

Baka lite extra lyxiga kolasnittar! Klicka på bilden för recept!

Om du gillar apelsin och choklad - klicka på bilden för recept på dessa godingar!