Utgoda, mäktiga browniekakor med läcker smörkrämsfyllning.

Browniekakor är verkligen värda kalorierna 🙂 Så himla goda och fina – en riktig hemmagjord kondisbit! Om jag öppnar ett fik någon gång så kommer den här kakan i någon form finnas, det kan jag lova.

Browniebisquit4

12 st
8 x 3 cm stora

Kakor
225 g vetemjöl (3,75 dl)
40 g kakao (1 dl)
125 g strösocker (1,4 dl)
1 tsk bikarbonat
125 g smör, kallt
42 g sirap, ljus* (2 msk)
45 g mjölk (3 msk)

Smörkräm
25 g torrmjölk (3 msk)
1 msk vaniljsocker
100 g florsocker (1,7 dl)
17 g kakao (3 msk)
75 g smör, rumsvarmt
1 msk mjölk

GÖR SÅ HÄR
1. Kakor: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Skiva ned smöret och blanda samman till en smulig massa (precis som när man gör paj).

2. Tillsätt sirap och mjölk och arbeta samman till en deg. Som alla kakdegar bör den inte arbetas för länge – jag häller ut allt i en påse och trycker runt degen med knogarna tills allt är fuktigt. Vira runt påsen och låt degen vila i kylskåp i 10 minuter.

3. Mjöla bakbordet lätt, ta ut degen och kavla ut den till 8 mm tjocklek*. Skär ut rektanglar, 3 x 8 cm stora, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Man behöver samla ihop småbitar och kavla ut på nytt men försök att inte behöva göra det så många gånger – kakorna kan bli stabbiga av extra mjöl. Nagga dem och ställ in kylskåpet i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

5. Smörkräm: Blanda torrmjölk, florsocker, kakao och smör i en skål. När allt är väl blandat tillsätter du mjölken och blandar samma till en spritsbar smet.

6. Spritsa en sträng med smörkräm på hälften av kakorna och toppa med den andra.

* Man kan absolut göra dem tunnare men grädda dem kortare då.