Chocolate chip cookies när de är som bäst!

Det finns två saker som jag är lite petig med; min Spagetti Carbonara och mina Chocolate chip cookies. Det är inte det att andra människors inte är goda, tvärtom är de ofta helt ljuvliga, men de är inte exakt, exakt som jag vill ha dem. Det här receptet på Chocolate chip cookies är perfekt – det är precis så här jag vill ha dem!

CCC-1

Som det mesta hembakat, men kanske mjuksega Chocolate chip cookies i synnerhet, är de godast samma dag som de bakas. Men de går att förbereda! När bollarna är rullade – lägg dem på en bricka eller tallrik, täck med plast och förvara dem i kylskåp i upp till 2 dagar. Det går också att frysa degen när du format bollarna. Tina dem då över natten i kylskåp innan du gräddar dem. Och njut sedan med ett glas kall mjölk <3

CCC-2

16 st, 8 cm i diameter

240 g vetemjöl (4 ¼ dl)
½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
130 g mörkt muscvadosocker (ca 1 ½ dl)
2 tsk mörk sirap
100 g strösocker (lite mer än 1 dl)
165 g smör
1 ägg
200 g choklad, hackad

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en skål. Ställ åt sidan.

2. Blanda muscavadosocker, sirap och strösocker i en skål. Blanda till ett så klumpfritt sockersmul som möjligt – händerna är enklast att använda.

3. Vispa smöret krämigt, så det ser ut som majonnäs ungefär. Tillsätt sockerblandningen till smöret och vispa ett par minuter till. Vispa tillsist i ägget snabbt.

4. Tillsätt mjölblandningen samt chokladen och blanda tills allt är fuktigt*. Vira in i plastfilm och lägg i kylskåp i 30 min.

5. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Rulla bollar, 50 g/st, av degen och lägg dem på plåtarna. De ska inte plattas till men behöver utrymme för att flyta ut. De blir ca 8 cm i diameter.

7. Grädda mitt i ugnen i ca 16 min.

* Jag brukar inte vilja använder mina bara händer för mycket även om det är lättare än allt annat. Kakdeg ska hanteras så lite om möjligt. Jag brukar lägga den halvblandade degen i en plastpåse och sedan pressa runt den med knogarna på bakbordet. Det blandas snabbt och lätt och inget klet och degen blir inte supervarm.

Receptet är en omarbetning av ett original från Bouchon Bakery & Cafe, NY.