Småkakor i tre ljuvligt goda lager; söt mördegsbotten, seg kola och mjuk chokladfrosting.

Ibland måste man bara gör ”lite extra” – småkakor är goda i sig och behöver inte vara så krångliga för att bli perfekta. Det här receptet är inte heller krångligt men ger en lite lyxigare småkaka i tre lager. God mördegsbotten, härligt kola-lager i mitten och en krämig chokladfrosting ovanpå. Mums!

Chokladkolakakor4

En kaka, 20 x 24 cm som skäres i så stora bitar man vill ha!

125 g smör, mjukt
100 g strösocker
1/2 tsk salt
120 g vetemjöl

Toffee-lager
397 g (1 burk) sötat, kondenserad mjölk
30 g smör
1/4 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Fudge frosting
50 g mörk choklad
30 g smör
210 g florsocker
2 msk hett vatten

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en form, 20 x 24 cm. Smeten blir trög så har du inte exakt form räcker det med att vika upp pappret till rätt storlek.

2. Vispa smör, socker och salt fluffigt och vitt. Tillsätt vetemjöl och klappa ut i formen med mjölade händer. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

3. Gör under tiden i ordning toffeelagret: Häll i den kondenserade mjölken i en tjockbottnad kastrull och tillsätt smör och salt. Värm på låg värme under konstans omrörning tills smöret har smält. Öka till mediumvärme och sjud i 5 min, eller tills mjölken tjocknat. Rör hela tiden. Ta bort från plattan och rör i vaniljsocker.

4. Ta ut kakan från ugnen och häll över toffeesmeten. Sätt tillbaka i ugnen och grädda vidare i 12 minuter.

5. Gör under tiden fudge frosting: Smält choklad och smör över vattenbad. Ta bort från värmen och sikta i florsocker. Det är en torr massa men blanda så gott det går. Tillsätt 2 msk hett vatten och rör tills alla klumpar i frostingen försvunnit.

6. Ta ut kakan från ugnen och låt svalna i 5 minuter. Bred sedan frostingen ovanpå och låt svalna i kylen.