Baka enkla citronkakor, fyll dem med läcker, hemmagjord blåbärsmarmelad och ringla vit choklad över.

Små citronkakor med en fyllning av hemgjord blåbärsmarmelad och ringlad vit choklad.

Blabarskakor2

Blabarskakor3

Väldigt söta, och ruggigt goda!

Jag har kokar en egen blåbärsmarmelad som är supersmarrig i de här kakorna! Klicka på bilden för recept!

ca 30 st

rivet skal av 1 citron
133 g strösocker (1,5 dl)
185 g smör, kylskåpskallt
1 ägg, lättvispat
2 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
320 g vetemjöl (5,3 dl)

Fyllning
1/2 dl blåbärsmarmelad – recept finns här
eller annan fast sylt som du gillar

Topping
50 g vit choklad

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda socker och rivet citronskal i en skål. Skiva ned smöret och vispa tills allt är väl blandat. Rör i ägget.

2. Blanda vaniljsocker, salt och vetemjöl och tillsätt till smörsmeten. Arbeta snabbt samman till en deg, vira in i plastfolie och låt vila i kylskåp i minst 2 tim.

3. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut degen och låt den värmas upp i rumstemperatur i 10 min.

4. Mjöla bakbordetganska rejält och kalva ut degen till ca 3 mm tjock. Stansa ut kakor, ca 5 cm i diameter och lägg på plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett litet hål i mitten på hälften av dem. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min. Låt svalna på galler.

5. Bred blåbärsmarmelad på botten av kakorna och lägg locket med ett hål i ovanpå. Placera kakorna på galler.

6. Smält chokladen över vattenbad och ringla över kakorna.