Hemmagjorda Oreos smakar bäst!

Vem blir inte lycklig av chokladkakor med smarrig chokladkräm i mitten?

Chokladkakor2
Chokladkakor4
Chokladkakor5

ca 20-25 dubbla kakor, lite beroende på hur stora man gör dem

225 g smör, smält
150 g strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
200 g mörk choklad, smält
1 ägg
210 g vetemjöl (3 ¾ dl)
70 g kakao (ca 1 ¾ dl)
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat

Fyllning
115 g smör, rumsvarmt
200-250 g florsocker (ca 3 ½-4 dl)
1 msk vaniljsocker
1-2 msk mjölk

GÖR SÅ HÄR
1. Rör samman det smälta smöret och sockret i en skål. Tillsätt vaniljsocker, chokladen och ägg och rör tills allt är väl blandat.

2. Blanda vetemjöl, kakao, salt och bikarbonat i en skål och tillsätt till chokladsmeten. Rör tills allt är blött och blandat – det blir en lite grynig massa. Låt stå i rumstemperatur i 1 tim för att stelna lite.

3. Knåda ihop degen till en homogen klump och forma till en rulle, 5 cm tjock. Försök att göra den så jämn det bara går och rulla in den i bakplåtspapper. Rulla lite till när degen är inne i pappret så jämnar den till sig ytterligare. Lägg i kylskåpet i minst 2 timmar*.

4. Sätt ugnen på 150 grader.

5. Skär rullen i 5 mm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt det vara 2 cm mellan kakorna – de flyter ut lite.

6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna på galler.

7. Fyllning: Vispa ihop allt till en krämig massa. Smeten ska bli bredbar – är den för hård kan du tillsätta lite mer mjölk och känns den lös kan du tillsätta mer florsocker. Lägg 1 tsk fyllning mitt på varje kaka (eller spritsa om du vill) och lägg en annan ovanpå. Tryck till så att smeten pressas ut till kanterna.

*Man bör ta ut rullen ett par gånger och jämna till den – annars sätter den sig och kakorna blir mer avlånga än runda. Vilket i och för sig inte gör något! Eller så kan man använda ett kakmått efter man skurit kakorna men innan man lägger dem på plåten. Fast avlånga är ju lika goda 🙂