Är smeten god blir kakan god - och den här smeten är fantastiskt god!

Är smeten god blir kakan god – och den här smeten är fantastiskt god 🙂 Det finns en uppsjö av recept på Madeleines; vissa innehåller bakpulver, andra inte och de är smaksatta med antingen citron eller apelsin. Gemensamt är att smeten alltid vilar i kylskåpet i minst en timme eller upp till över natten om man vill eller behöver. Hur man än väljer att smaksätta dem är de underbart goda och en av mina favoritkakor som jag lärt mig älska i Frankrike.
Det här receptet är en adaption av Daniel Bouluds franska Madeleiner – han är en erkänd fransk (och jag älskar ju allt franskt) kock med två Michelin-stjärnor under bältet så honom ska man väl kunna lita på. Och receptet är lätt att lyckas med! Men var noga med att smöra och mjöla formarna 🙂

Minimadeleines2

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!

50-60 minimadeleines eller 12 stora

1 tsk bakpulver
½ tsk salt
92 g vetemjöl (1,75 dl)
2 ägg
70 g strösocker (0,75 dl)
1 msk honung
2 tsk finrivet apelsinskal
100 g smör, smält

Pensling
50 g smör, mjukt
50-100 g vetemjöl (1-2 dl)

Topping
200 g choklad med apelsinsmak

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en skål.

2. Vispa ägg, strösocker, honung och apelsinskal tills smeten bleknar och inga sockerkorn känns. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt tills allt är väl blandat. Häll i smöret och veva runt tills smöret har blandat sig med resten – lite tålamod och lugna tag är bästa receptet! För över smeten till en spritspåse och lägg i kylskåpet 1 timme.

3. Sätt ugnen på 200 grader.  Smöra dina Madeleine-formar med fingrarna och använd sedan en pensel för att verkligen smöra i alla toppar och dalar i formarna. Sikta rikligt med mjöl över. och knacka och blås bort överskottet som inte fastnat i smöret.

4. Spritsa i smeten i formarna men fyll bra till 3/4-delar – smeten flyter ut och fyller formarna väl på egen hand. Lägg resten av smeten i kylskåpet igen.

5. Grädda mitt i ugnen i cirka 5-8 minuter, eller tills kanterna är gyllenbruna och kakorna puffat upp en aning. Jag har en keramikform och det tar lite längre tid (ca 8 min) än non-stickformar. Skölj ur formen och smöra/mjöla igen, spritsa och grädda nästa sats.

6. Smält chokladen över vattenbad. Doppa dina Madeleines i chokladen eller ringla över dem. Kan förvaras några dagar i en lufttät burk.

Minimadeleines1