Tjocka pepparkakor! Så himla gott med smör och ost!

Frukostpepparkakor, eller skånska pepparkakor som vi kallar dem i min familj, är så himla lyxigt till frukost! Det är liksom en kaka som låtsas vara en macka med en förklädnad av smör och ost. Och jag går på det varje gång! Jag tror inte min dag kan börja bättre än med dessa! De är enkla att baka och lyckas med men degen ska vila i kylskåp i 6-7 timmar så lite planering krävs.

Följ gärna Brödklaras på Facebook här för mer inspiration!  Om du har frågor kring recepten går det oftast fortare att få svar om du skickar ett meddelande till Brödklaras på Facebook  – då plingar det till i telefonen!

frukostpepparkakor
Oroa dig inte om några blir plattare än andra – det är inte symmetri som är grejen, det är smaken!

ca 18 st

420 g sirap, ljus (ca 3 dl)* 
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 msk bikarbonat (japp, 1 matsked!)
1 msk mjölk
390 g vetemjöl (ca 7 dl)

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda sirap, ingefära och kanel i en bunke. Rör ut bikarbonaten i mjölken och tillsätt även det till sirapen.

2. Rör i vetemjöl och arbeta till en jämn och smidig deg – den är något sandig i konsistensen. Täck bunken med plastfilm och låt vila i kylskåpet över natten.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Ta upp degen på bakbordet och dela i 18 lika stora bitar (ca 48 gram/st). Använd lite mjöl om det känns kladdigt. Rulla till bollar och lägg dem 9 och 9 på två plåtar med bakplåtspapper (de flyter ut så lägg dem inte för nära varandra). Platta till dem något med mjölade händer.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt dem svalna på plåtarna.

* Det går utmärkt att använda mörk sirap men kakorna blir lite skarpare i smaken då.

Förvara dem gärna i plastpåse – då håller de sig mjuka längre!

Varför gram? För att spara tid, skära ned på mängden disk och få ett jämnare bakresultat rekommenderar jag verkligen att använda en våg. Jag väger inte allt – små mängder är vanliga hushållsvågar lite för grova för så där använder jag tsk och msk. Har man inte en våg så har jag noterat måttangivelser i dl så att alla kan baka!