Hemmagjorda Oreos är så mycket godare än köpta!

Det är såååå mycket godare med hemmagjorda Oreos än köpta!

Oreo_1-web2
Det kan det vara lite knivigt att grädda kakorna eftersom de är så mörka men man kan känna på dem på mitten ett par gånger  – de ska inte vara helt hårda. Som alltid – vill man vara säker så provgräddar man en kaka. 

 

ca 20-25 dubbla kakor, lite beroende på hur stora man gör dem

  • 225 g smör, smält
  • 150 g strösocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 200 g mörk choklad, smält
  • 1 ägg
  • 210 g vetemjöl (3 ¾ dl)
  • 70 g kakao (ca 1 ¾ dl)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat

Fyllning

  • 115 g smör, rumsvarmt
  • 200-250 g florsocker (ca 3 ½-4 dl)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk mjölk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rör samman det smälta smöret och sockret i en skål. Tillsätt vaniljsocker, chokladen och ägg och rör tills allt är väl blandat.
  2. Blanda vetemjöl, kakao, salt och bikarbonat i en skål och tillsätt till chokladsmeten. Rör tills allt är blött och blandat – det blir en lite grynig massa. Låt stå i rumstemperatur i 1 tim för att stelna lite.
  3. Knåda ihop degen till en homogen klump och forma till en rulle, 5 cm tjock. Försök att göra den så jämn det bara går och rulla in den i bakplåtspapper. Rulla lite till när degen är inne i pappret så jämnar den till sig ytterligare. Lägg i kylskåpet i minst 2 timmar. Man bör ta ut rullen ett par gånger och jämna till den – annars sätter den sig och kakorna blir mer avlånga än runda. Vilket i och för sig inte gör något! Men vill man ha runda får man jobba lite alltså.
  4. Sätt ugnen på 150 grader.
  5. Skär rullen i 5 mm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt det vara 2 cm mellan kakorna – de flyter ut lite.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 22 minuter. Låt dem svalna på galler.
  7. Fyllning: Vispa ihop allt till en krämig massa. Smeten ska bli bredbar – är den för hård kan du tillsätta lite mer mjölk och känns den lös kan du tillsätta mer florsocker. Lägg 1 tsk fyllning mitt på varje kaka och lägg en annan ovanpå. Tryck till så att smeten pressas ut till kanterna.